Адвокатам дадуть право скаржитися на слідчого суддю — проект

Якщо адвокат не може, а прокурор не хоче проводити певні слідчі дії, можна звернутися до слідчого судді. А куди податися, якщо і він не задовольнить потреби захисту?

Особливістю отримання доказів у досудовому розслідуванні є тимчасове обмеження конституційних прав людини, включаючи застосування заходів примусу. Сторона  ж захисту такими владними повноваженнями не наділена і має право лише ініціювати проведення слідчих (розшукових) дій.

За даними статистики, у 2015 році до місцевих судів було подано 1566 скарг на рішення слідчого чи прокурора, якими було відмовлено в проведенні слідчих (розшукових) дій, у тому числі — негласних. З них задоволено лише третину. Оскільки подальше оскарження унеможливлено, шанс домогтися бажаного втрачається і, відповідно, порушується рівність сторін провадження.

Проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» (№8280) пропонує надати право стороні захисту, потерпілому чи його представникові звернутися до апеляційної інстанції. Й вже там спробувати переконати у необхідності доручити органу досудового розслідування зібрати певні докази.

На думку автора документу, таке право забезпечить рівність сторін у кримінальному процесі, зокрема, в частині подання доказів.

Закон і бізнес