Адвокати обговорили проблеми, пов’язані із складенням іспитів

Якщо майбутній адвокат не прийшов на іспит, було б логічним, аби КДКА приймала рішення про відмову у видачі свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту.

Таку думку висловили учасники круглого столу «Порядок застосування кваліфікаційних та дисциплінарних практик», який організувала і провела ВКДКА 16 серпня у Запоріжжі.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВКДКА, під час заходу представники органів адвокатського самоврядування обговорили проблеми, пов’язані із складенням іспитів, а також розглядом скарг на адвокатів.

Так, якщо особа, допущена КДКА до складання іспиту, з різних причин не з’являється на письмову або усну (після успішного складання письмового іспиту) частину, у дисциплінарної палати фактично немає повноважень щодо припинення участі такої особи у процедурі.

Адже згідно з чинним Порядком допуску до складення кваліфікаційного іспиту, порядком складення кваліфікаційного іспиту та методикою оцінювання результатів складення кваліфікаційного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в Україні (рішення РАУ від 17.12.2013 № 270) КДКА (кваліфікаційна палата), якщо рішення про допуск особи до іспиту вже було прийняте, може і повинна лише оприлюднювати інформацію про дату, час, місце проведення кваліфікаційного іспиту та осіб, які допущені до його складення за сім днів до проведення іспиту.

На думку учасників круглого столу, у таких випадках було б логічним, аби КДКА приймала рішення про відмову у видачі свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту. Наразі таке рішення ухвалюється лише після затвердження результатів кваліфікаційного іспиту. То ж в даному випадку постає питання доцільності внесення змін до Порядку.

Також під час круглого столу члени адвокатського самоврядування обговорили практичні питання застосування цього Порядку. Зокрема, як у спірних моментах обчислювати та підтверджувати трудовий стаж у галузі права при вирішенні питання допуску до складання кандидатом кваліфікаційного іспиту? У зв’язку із цим, представники ВКДКА нагадали, що КДКА регіонів у разі сумнівів мають можливість перевіряти подану інформацію шляхом направлення запитів. При цьому запити можливо направляти до підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності не лише у питанні уточнення трудового стажу, але й для підтвердження наявності освіти, місця проживання та інших даних.

Жваве обговорення викликали останні зміни до Порядку (рішення РАУ від 26.06.2019 № 72), якими кандидатам в адвокати під час письмового іспиту заборонили користуватися будь-якими допоміжними матеріалами, крім офіційних текстів нормативно-правових актів на друкованих носіях. У зв’язку із цим постає питання коректного оформлення рішення про відмову у видачі свідоцтва у разі порушення цієї норми. Члени ВКДКА нагадали, що у разі виявлення членами кваліфікаційної палати факту використання особою недозволених джерел інформації, повинен складатися відповідний акт. А у відомості з оцінювання результатів складення кваліфікаційного іспиту кількість балів, набраних порушником, не зазначається.

Також під час круглого столу учасники обговорили окремі проблеми дисциплінарного провадження. У ВКДКА надали відповіді на найбільш типові запитання, що виникають у членів дисциплінарних палат у зв’язку із застосуванням Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність (рішення РАУ від 30.08.2014 № 120). Зокрема, членам КДКА нагадали, що належним повідомленням адвоката про проведення щодо нього перевірки для отримання письмового пояснення по суті порушених питань є направлення листа на адресу, зазначену у Єдиному реєстрі адвокатів України. При цьому доповідач у справі повинен звернутися протягом трьох днів з моменту отримання матеріалів справи.

Також обговорили необхідні підстави для закриття дисциплінарної справи. Сьогодні їх усього три: відсутність складу дисциплінарного порушення, сплив строку притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності, а також відкликання скарги на адвоката. У разі, коли скаргу було відкликано до ухвалення рішення про порушення справи, КДКА повинна ухвалювати рішення про залишення скарги без розгляду.