Адвокати просять МКЮ визнати законопроект 9055 порушенням принципу незалежності адвокатури

Адвокати просять представників Міжнародної комісії юристів, які перебувають в місією в Україні, зазначити у своєму звіті про загрози для незалежності адвокатури в результаті можливого прийняття законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055.

Про це адвокати заявили під час круглого столу «Міжнародні механізми захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності», який НААУ проводить спільно з МКЮ у Києві.

Голова Комітету захисту прав адвокатів Ганна Боряк наголосила на тому, що законопроект перетворить адвокатів на другорядних учасників процесів, оскільки їхні професійні права будуть значно обмежені. Секретар Ради адвокатів України Ігор Колесников заявив, що законопроект містить реальний ризик втрати необхідних інструментів для захисту прав та інтересів громадян.

Секретар Комітету Юрій Григоренко нагадав, що низка положень законопроекту стали підставами для висновку про корупціогенність, який ухвалив Комітет Верховної Ради з антикорупційної політики. Зокрема, до корупційних вікон відносяться централізація  доступу в професію  у Вищій кваліфікаційній комісії адвокатуру. «Допуск у професію буде в одних руках, і це дало підстави зробити висновки про корупційність законопроекту», – наголосив Григоренко. Корупційною є і нова схема взаємовідносин між радами та кваліфікаційними комісіями адвокатів регіонів, які будуть підпорядковані голові регіональної палати.

Адвокати наголосили на тому, що вищий орган адвокатського самоврядування – з’їзд адвокатів – 15 лютого ухвалив резолюцію щодо неприйнятності законопроекту №9055 і закликали повернути його суб’єкту законодавчої ініціативи. У резолюції узагальнено всі зауваження до змісту законопроекту, і документ уже направлено кожному депутату Верховної Ради.

Ігор Колесников наголосив на тому, що процес розробки законопроекту та його зміст суперечать міжнародним принципам та  практиці ЄСПЛ. Адвокат Володимир Богатир нагадав про лист спеціального доповідача ООН з питань незалежності суддів та адвокатів, в якому розкритиковано законопроект. Водночас, цей документ начебто не дійшов до адресатів у Адміністрації Президента, Міністерстві юстиції та Міністерстві закордонних справ, що засвідчило ігнорування міжнародної реакції у питанні реформування адвокатури.

Голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош нагадав, що усі конференції адвокатів регіонів та ради адвокатів регіонів зверталися до парламенту з приводу неприйнятності законопроекту 9055.

«Ми просимо про допомогу, про об’єктивність і європейський підхід, тому що існування адвокатури має відповідати європейським стандартам і європейському вибору», – наголосив Олексій Фазекош, звертаючись до представників МКЮ. Значним ризиком законопроекту він назвав кардинальні зміни системи адвокатського самоврядування. «Конфедеративна модель», за якого словами, не зможе бути створена на практиці через непродумані процедури виборів до органів адвокатського самоврядування. Відтак, чинна система буде демонтована, а нова навряд чи постане. Олексій Фазекош закликав оцінювати спроби реформувати адвокатуру в широкому контексті реформування правоохоронної системи, яке не можна назвати вдалим. «На сьогодні ми можемо констатувати, що так звана реформа правоохоронної системи провалилася. Неефективна судова система, абсолютно неефективна реформа МВС і прокуратури. Залишилося зробити залежним інститут адвокатури, і тоді можна ставити на європейському виборі крапку. Тобто, розглядати те, що відбувається з адвокатурою, можна лише в контексті реформування правової системи, в ході якої знищуються базові принципи функціонування правової держави», – сказав Олексій Фазекош.

Голова ради адвокатів Києва Петро Рябенко сказав, що реформа адвокатури можлива шляхом внесенні змін до чинного закону. «Внесіть зміни та доповнення і не буде ніякого конфлікту. Якщо будуть так змінювати структуру адвокатського самоврядування, через призму кадрової політики, то  розвалиться єдиний інститут, який діє і захищає права і інтереси громадян», – сказав голова столичної ради.

Круглий стіл “Міжнародні механізми захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності” відбувається за участю директора програм МКЮ у Європі та Центральній Азії Розін Піллай, в.о. президента Асоціації адвокатів Нідерландів Моніки Бремер, адвоката Швейцарії Жозеф Алкату, старшого юридичного радника Європейської програми МКЮ Тимура Шакірова, юридичного консультанта програми Марії Рудько.

6 березня відбулася зустріч делегації МКЮ з керівництвом НААУ.

Прес-служба НААУ