Адвокатура має жорстко реагувати на порушення прав адвокатів

Реакція адвокатури на порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності з боку правоохоронних органів має бути жорсткою.

Для обговорення пропозицій про подальшії дії у захисті професійних прав скликане відкрите засідання Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ. До участі у засіданні запрошені члени Комітету, Голови Комітетів НААУ, представники Рад адвокатів регіонів, представники громадських об’єднань.

Голова комітету Ганна Колесник повідомила, що кількість звернень адвокатів зростає і за 8 місяців цього року уже вдвічі перевищила минулорічний показник. За статистикою комітету, 2013 року було отримано 15 звернень, 2014 — 6, за весь 2015 рік поступило 25 звернень і за 8 місяців 2016 року вже 48.

Заступник Голови комітету Євген Солодко запропонував жорсто протидіяти таким порушенням, зважаючи на те, що керівництво правоохоронних органів не надає їм адекватної оцінки та не робить зусиль для виправлення ситуації.

Так, Євген Солодко закликав адвокатів залишити громадські ради правоохоронних органів, адже їхнє представництво там є суто номінальним.

Заступник Голови комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Євген Солодко пропонує жорсто реагувати на порушення прав адвокатів. “Якщо нас підводять до того, щоб віддати регулювання професії Мінюсту, позбавити нас свободи і незалежності, то тільки спільними зусиллями ми можемо протистояти таким спробам”, – сказав Євген Солодко.
Зокрема, він запропонував адвокатам демонстративно залишити громадські ради правоохоронних органів, адже їхній голос там не враховується.
Євген Солодко також запропонував провести попереджувальний страйк адвокатів на 3 дні. Він висловив занепокоєння тим, що наступ на права адвокатів може призвести до руйнування самоврядності і незалежності професії.

Заступник Голови комітету також запропонував запросити на позачергове засідання Ради адвокатів України Президента України, щоб донести інформацію про порушення прав адвокатів з боку правоохоронних органів.

Окрім того, під час засідання була обговорена необхідність довести інформацію про порушення до міжнародних партнерів та запросити спостерігачів від ССВЕ та ІВА для безпосереднього фіксування порушень.