АПУ презентувала звіт щодо модернізації КПК України

Асоціація правників України опублікувала Звіт, підготовлений за результатами обговорення Кримінального процесуального кодексу України, який відображає необхідність модернізації Кодексу в частині принципу змагальності та права на захист.

Звіт підготовлений у межах імплементації грантової ініціативи “Ефективне застосування та модернізація Кримінального процесуального кодексу України у світлі принципу змагальності та права на захист”, що впроваджувалася Асоціацією правників України за фінансування проекту Ради Європи “Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні”.

Вказані дослідження та звіт виконали експерти Денис Бугай, партнер VB PARTNERS, Президент АПУ (2013-2017 рр.), та Микита Нуралін, адвокат VB PARTNERS.

Так,експертами було проведено три обговорення проблем у містах Києві, Львові та Харкові з метою виявлення проблемних питань, сприяння діалогу між суддями, правоохоронцями, прокурорами, міжнародними експертами Ради Європи та юридичною спільнотою на центральному та регіональному рівнях.

Учасниками обговорення були судді усіх інстанцій, зокрема новоствореного Верховного Суду, адвокати, прокурори Генеральної прокуратури України та місцевих прокуратур, науковці, які спеціалізуються на кримінальному процесі, та міжнародні експерти Ради Європи. Обговорення показали, що значна частина проблем виходить з невірного правозастосування КПК України всупереч його філософії та закладеним принципам, а не у зв’язку з відсутністю чи неправильним формулюванням конкретних норм.

Проте юридична спільнота вважає за необхідне внесення низки змін, при цьому дотримуючись філософії та принципів КПК. Зокрема, було погоджено із необхідністю посилення ролі інституту слідчого судді та захисту адвокатської таємниці.

Микита Нуралін так описав процес підготовки звіту: «Попередньо ми консолідували власний досвід, відгуки адвокатів, суддів та прокурорів щодо недоліків КПК України в частині реалізації принципу змагальності та права на захист. Дискусії стали важливим етапом, оскільки були висловлені різні точки зору. Підготовлений Звіт не є нав’язуванням якихось конкретних пропозицій. Він репрезентує думки учасників обговорень та слугуватиме орієнтиром для подальшої модернізації КПК України».

“Юридична Газета”