ВССУ зробив висновок щодо права прокурора на апеляцію

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ підтвердив позицію Генпрокуратури щодо права прокурора оскаржувати в апеляційному порядку рішення судів першої інстанції у адміністративних справах щодо правопорушень, пов’язаних з корупцією, на підставі повноважень, передбачених ст. 250 КУпАП.

Так, як пояснили в ГПУ, за ініціативи Генпрокуратури ВССУ розглянув питання формування єдиної позиції у застосуванні норм КУпАП, які регулюють право прокурора на оскарження постанов у справах про адміністративні корупційні правопорушення.

Свою ініціативу в ГПУ пояснили тим, що за результатами вивчення стану оскарження прокурорами постанов судів першої інстанції у справах про адмінправопорушення, пов’язані з корупцією, установлено неоднакове застосування чинного законодавства при розгляді апеляційних скарг прокурорів на постанови про закриття проваджень у справах цієї категорії.

Відповідно до роз’яснень ВССУ право прокурора на апеляційне оскарження постанови місцевого суду з огляду на зміни, внесені підпунктом 2 пункту 5 Прикінцевих положень Закону від 14 жовтня 2014 року №1697-VІІ «Про прокуратуру», може бути реалізовано винятково у випадках, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення, зокрема:

– під час здійснення нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян (ч. 5 ст. 7 КУпАП);

– під час участі у провадженнях про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (ст.ст. 172-4 – 172-9 КУпАП).

Таким чином, ВССУ підтвердив позицію Генеральної прокуратури України щодо права прокурора оскаржувати в апеляційному порядку рішення судів першої інстанції у адміністративних справах щодо правопорушень, пов’язаних з корупцією, на підставі повноважень, передбачених ст. 250 КУпАП.