Вступили в законну силу нові правила проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях

З 16.03.2018 набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України, передбачені підпунктом 11-27, 45 пункту параграфу 1 Розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 № 2147-УІІІ.

Вищезазначені зміни не мають зворотної дії в часі та застосовуються до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення, внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань після введення в дію цих змін.

Зміни полягають у виключенні статей 296 (Задоволення клопотання про продовження строку досудового розслідування) та 297 (Відмова у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування) КПК, а також про нову редакцію статей та нові статті КПК, а саме: 132 (Загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження), 184 (Клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжних заходів), 217 (Об’єднання і виділення матеріалів досудового розслідування), 219 (Строки досудового розслідування), 234 (Обшук), 236 (Виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи), 242 (Підстави проведення експертизи), 243 (Порядок залучення експерта), 244 (Розгляд слідчим суддею клопотання про проведення експертизи), 280 (Підстави та порядок зупинення досудового розслідування), 284 (Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи), 294 (Загальні положення продовження строку досудового розслідування), 295 (Порядок продовження строку досудового розслідування прокурором), 297-1 (Порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею), 303 (Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені підчас досудового розслідування, та право на оскарження), 305 (Правові наслідки подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування), 307 (Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування), 309 (Ухвали слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування), 332 (Проведення експертизи за ухвалою суду), 509 (Психіатрична експертиза).

Однією з найбільш проблемних новацій є зміна порядку отримання ухвал слідчих суддів про надання дозволу на проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій (застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі запобіжних заходів, проведення обшуків), які будуть здійснюватись на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться територіальний орган розслідування як юридична особа. Таким на території Чернігівського області для всіх відділів поліції є Новозаводський районний суд м. Чернігова. У подальшому такі функції буде виконувати створений на підставі Указу Президента України «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів» від 29.12.2017 № 449/2017, Окружний суд міста Чернігова.

Крім того, змінено порядок призначення експертиз у кримінальному провадженні. Так, змінами до ч. ч. 1, 2 ст. 242, ч. 1 ст. 243, ч. ч. 1, 6, ч. 7 ст. 244 КПК України передбачено проведення експертиз експертними установами, експертом або експертами лише за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження. При цьому слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи. Більш того, проведення експертиз можливе лише у державних експертних установах.

Змінами до ст. ст. 303, 307 КПК України надано можливість оскарження повідомлення про підозру у вчиненні злочину і скасування його судом.