ВС висловився щодо повноважень адвоката як представника сторони

ВС/КАС: Повноваження адвоката як представника сторони можуть бути підтверджені КОПІЯМИ ордеру або довіреності, засвідченої у тому числі і ним самим (ВС/КАС № 308/8995/17 від 17.12.2018)

Фабула судового акту: Судова практика в частині питання належності документів, які підтверджують повноваження адвоката при здійсненні представництва у адмінпроцесі є неоднозначною.

Так, окремі суди вимагають виключно оригінали ордерів, як документів, що підтверджують повноваження, інші ж – приймають засвідчені копії таких документів.

У рішенні, що аналізується КАС висловив свою думку з цього питання.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу адвоката повернуто скаржнику на підставі пункту 1 частини 4 статті 298 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки для підтвердження повноважень адвоката на представництво скаржник до апеляційної скарги подав не встановлені процесуальним законом документи, а їх копії, посвідчені самим адвокатом, тобто подав документи, які не можна визнати такими, що засвідчують повноваження адвоката як представника.

На таку ухвалу адвокатом подано касаційну скаргу, яку умотивовано тим, що жоден із чинних законодавчих актів України на які посилається суд апеляційної інстанції не містить формулювання щодо надання суду саме оригіналів документів, що посвідчують повноваження представника сторони у суді. Водночас, відзначено, що законом не забороняється надання належним чином засвідчених копій таких документів.

Касаційний адміністративний суд з такими доводами погодився.

Обґрунтовуючи своє КАС вказав, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» (частина 4 статті 59 КАС України).

Відповідність копії документа, що підтверджує повноваження представника, оригіналу може бути засвідчена підписом судді (частина п’ята статті 59 КАС України).

Згідно з частиною 6 статті 59 КАС України оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

За частинами, першою, третьою статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер. Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Положення наведених норм процесуального права дають підстави для висновку, що повноваження адвоката як представника сторони мають бути підтверджені оригіналом ордера або довіреністю (оригіналом) цієї сторони, що посвідчує такі повноваження, або її копією, засвідченою у визначеному законом порядку, зокрема, особою, яка має повноваження на засвідчення копії довіреності.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат має право, зокрема, посвідчувати копії документів у справах, які він веде, крім випадків, якщо законом установлено інший обов’язковий спосіб посвідчення копій документів.

Отже, з огляду на те, що долучені до матеріалів апеляційної скарги копії договору про надання правової допомоги та ордеру засвідчені у визначеному законом порядку, а саме у відповідності до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», вони є належними документами, що підтверджують право особи, яка підписала апеляційну скаргу, на вчинення такої процесуальної дії.

Аналізуйте судовий акт: ВС/КАС: При визначенні розміру судових витрат, пов’язаних із правовою допомогою компенсації підлягають лише ті послуги які вказані у відповідному договорі (ВС/КАС № 826/856/18 від 22.12.2018)

Суд: Рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката не є предметом судового оскарження (6-й апеляційний адміністративний суд № 826/14540/17 від 30.10.2018)

ВС ВП: Ордер, виданий відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», є самостійним документом, що підтверджує повноваження адвоката (Велика Палата ВС від 05 грудня 2018 р у справі № П/9901/736/18)

ВС/КАС: Довіреність видана юридичною особою в порядку передоручення підлягає ОБОВ’ЯЗКОВОМУ нотаріальному посвідченню (ВС/КАС № 815/1801/18 від 23.11.2018)

 

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 грудня 2018 року

Київ

справа №308/8995/17

адміністративне провадження №К/9901/63565/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача – Юрченко В.П., суддів – Олендера І.Я., Ханової Р.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргуОСОБА_2на ухвалуЛьвівського апеляційного адміністративного суду від 31 липня 2018 року (колегія у складі судів: О.М. Довгополов, Н.В. Ільчишин, Р.Б. Хобор)у справі№ 308/8995/17 (876/5866/18)за позовомОСОБА_2доВиконуючого обов’язки заступника начальника Закарпатської митниці Державної фіскальної служби України – начальника управління протидії митним правопорушенням Уретія Сергія Володимировичапровизнання дій протиправними, скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду із адміністративним позовом, в якому просив визнати дії протиправними та скасувати постанову виконувача обов’язків заступника начальника Закарпатської митниці Державної фіскальної служби України – начальника управління протидії митним правопорушенням Уретій Сергія Володимировича у справі про порушення митних правил №1484/30500/17 від 21 червня 2017 року та закрити провадження у справі, у зв’язку з відсутністю складу правопорушення.

Рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 20 квітня 2018 року у позові відмовлено.

Вважаючи, що рішення суду першої інстанції прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права й неповним з’ясуванням обставин справи, ОСОБА_7 як представник ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій просив його скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позову.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 31 липня 2018 року апеляційну скаргу повернуто на підставі пункту 1 частини 4 статті 298 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України), оскільки для підтвердження повноважень адвоката на представництво скаржник до апеляційної скарги подав не встановлені процесуальним законом документи, а їх копії, посвідчені самим адвокатом, тобто подав документи, які не можна визнати такими, що засвідчують повноваження адвоката як представника.

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, позивач подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просив вказане судове рішення скасувати та направити справу до цього ж суду для продовження розгляду.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що жоден із чинних законодавчих актів України на які посилається суд апеляційної інстанції не містить формулювання щодо надання суду саме оригіналів документів, що посвідчують повноваження представника сторони у суді. Водночас, відзначено, що законом не забороняється надання належним чином засвідчених копій таких документів.

Від позивача відзив на касаційну скаргу не надходив, що не перешкоджає її розгляду по суті.

Переглянувши судове рішення в межах доводів касаційної скарги, перевіривши правильність застосування апеляційним судом норм процесуального права, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги, з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 1 частини 4 статті 298 КАС України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Статтею 55 КАС України передбачено право сторони, третьої особи в адміністративній справі, а також особі, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

При цьому, за змістом частини 1 статті 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи – фізичних осіб мають бути підтверджені довіреністю фізичної особи, яка повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

Частиною 1 статті 57 КАС України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» (частина 4 статті 59 КАС України).

Відповідність копії документа, що підтверджує повноваження представника, оригіналу може бути засвідчена підписом судді (частина п’ята статті 59 КАС України).

Згідно з частиною 6 статті 59 КАС України оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

За частинами, першою, третьою статті 26 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер. Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Положення наведених норм процесуального права дають підстави для висновку, що повноваження адвоката як представника сторони мають бути підтверджені оригіналом ордера або довіреністю (оригіналом) цієї сторони, що посвідчує такі повноваження, або її копією, засвідченою у визначеному законом порядку, зокрема, особою, яка має повноваження на засвідчення копії довіреності.

Як було встановлено судом апеляційної інстанції, апеляційна скарга від імені позивача підписана адвокатом ОСОБА_8 та у підтвердження повноважень на представництво до апеляційної скарги долучено копії: договору про надання правової допомоги від 20 січня 2018 року та ордеру серії ЗР №42160, які засвідчені самим адвокатом.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат має право, зокрема, посвідчувати копії документів у справах, які він веде, крім випадків, якщо законом установлено інший обов’язковий спосіб посвідчення копій документів.

Отже, з огляду на те, що долучені до матеріалів апеляційної скарги копії договору про надання правової допомоги від 20 січня 2018 року та ордеру серії ЗР №42160, засвідчені у визначеному законом порядку, а саме у відповідності до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», вони є належними документами, що підтверджують право особи, яка підписала апеляційну скаргу, на вчинення такої процесуальної дії.

У зв’язку з викладеним, Суд вважає помилковим висновок суду апеляційної інстанції про наявність підстав для повернення апеляційної скарги з посиланням на відсутність доказів на підтвердження наявності у скаржника права підписувати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції у даній справі від імені позивача.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 353 КАС України підставою для скасування ухвали судів першої та (або) апеляційної інстанції і направлення справи для продовження розгляду є неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, що призвели до постановлення незаконної ухвали суду першої інстанції та (або) постанови суду апеляційної інстанції, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі.

Справа направляється до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду або на новий розгляд, якщо порушення допущені тільки цим судом. В усіх інших випадках справа направляється до суду першої інстанції

За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню у зв’язку з порушенням норм процесуального права, а справа направленню до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Керуючись статтями 341345349353355 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити.

Ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 31 липня 2018 року скасувати, а справу направити для продовження розгляду до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді

Протокол