ВС пояснив, чи звільняються від відбування покарання вагітні жінки

Вагітна жінка придбала метамфетамін та зберігала його вдома. За придбання та зберігання наркотичного засобу спочатку була засуджена до одного року позбавлення волі та вироком апеляційного суду була звільнена від відбування покарання. ВС вказав, що відповідно до ч. 3 ст. 61 КК України обмеження волі не застосовується до вагітних жінок.

Такого висновку дійшла Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у постанові № 200/9933/16-к, передає «Закон і Бізнес».

ККС ВС визнав обґрунтованими доводи прокурора, зазначені в його касаційній скарзі, про те, що апеляційний суд не врахував заборони, яка встановлена ч. 3 ст. 61 КК України, стосовно неможливості призначення покарання у виді обмеження волі до вагітних жінок.

Відповідно до вироку місцевого суду жінка була визнана винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), і їй було призначено покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік.

Апеляційний суд змінив вирок місцевого суду в частині призначеного покарання та на підставі ст. 75 КК України звільнив особу від відбування основного покарання у виді обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки і поклав на неї обов’язки, передбачені ч. 1, п. 2 ч. 1 ст. 76 КК України. У решті вирок суду першої інстанції залишено без зміни.

Як зазначено в постанові колегії суддів ККС ВС, відповідно до ч. 3 ст. 61 КК України обмеження волі не застосовується, у тому числі, й до вагітних жінок. Однак суд апеляційної інстанції не дотримався вказаних вимог закону. Так, у його ухвалі йдеться про те, що під час судового розгляду було встановлено і підтверджено, що обвинувачена на час апеляційного розгляду була на п’ятому тижні вагітності. Тому з цих підстав апеляційний суд застосував положення ст. 75 КК України, але не врахував вимог ч. 3 ст. 61 КК України. Отже, суд апеляційної інстанції неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність (залишив без зміни призначене місцевим судом покарання у виді обмеження волі щодо вагітної особи).

ККС ВС скасував ухвалу апеляційного суду і призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.