ВС підтвердив: подвійне стягнення ЄСВ із самозайнятих осіб є неправомірним

Взяття на облік особи як ФОП і внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб унеможливлює нарахування єдиного внеску за іншим типом платника без унесення змін щодо попереднього обліку особи.

Такого висновку Касаційний адміністративний суд дійшов, розглянувши зразкову справу №520/3939/19 за позовом фізичної особи — підприємця проти Державної фіскальної служби.

Позивач перебуває на спрощеній системі оподаткування; провадить діяльність за кількома видами КВЕД: 69.10 «Діяльність у сфері права» (основний); 74.90 «Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.»; 66.21 «Оцінювання ризиків та завданої шкоди». До того ж він є судовим експертом із правом проведення автотоварознавчих експертиз, тобто провадить незалежну професійну діяльність.

У позовній заяві наголошено на неможливості подвійного взяття на облік фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, якщо вона вже стоїть на обліку як ФОП. Позивач просив суд визнати протиправною та скасувати вимогу ДФС про сплату боргу з ЄСВ.

КАС задовольнив вимоги позивача, а Велика палата Верховного Суду касаційну скаргу ДФС залишила без задоволення, а рішення КАС — без змін.

Закон і Бізнес