ВС роз’яснив, як застосовується пропорційність заходів при видачі обмежувального припису стосовно кривдника, який вчинив домашнє насильство

Протидія насильству в сім’ї є одним із важливих напрямів суспільного розвитку. Вона розглядається не лише як соціальна проблема, а також як проблема захисту прав людини, насамперед, – прав жінок. Під час здійснення насильства в сім’ї порушуються права і свободи конкретної людини, що вимагає втручання держави і суспільства, йдеться на сайті court.gov.ua.

У пунктах 3, 4, 14 та 17 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» є визначення поняття «домашнє насильство» і його види: «економічне насильство», «психологічне насильство», «фізичне насильство». У ч. 1 ст. 24 Закону визначено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, серед яких, зокрема, – обмежувальний припис стосовно кривдника.

Колишнє подружжя має троє спільних малолітніх дітей, крім них, у заявника є ще один син. До розлучення місце проживання позивачки та дітей було зареєстровано у квартирі відповідача.

Встановивши, що стосунки учасників справи не покращились і що відповідач не надає належної оцінки агресивності своїх дій, суд дійшов обґрунтованого висновку про наявність загрози здоров’ю заявнику та існування ризику продовження чи повторного вчинення домашнього насильства.

Верховний Суд не погодився з висновком суду щодо обов’язків, які підлягають покладенню на відповідача, з метою запобігання вчиненню домашнього насильства.

Квартира, в якій відповідачеві заборонено перебувати, належить йому на праві власності, а позивачка та діти не мають зареєстрованого місця проживання у цій квартирі. На час розгляду справи судом апеляційної інстанції учасники справи спільно не проживали. За таких обставин покладення на відповідача заборони перебувати у квартирі, яка йому належить на праві власності, порушує право позивача на користування цієї квартирою, і такий захід не може бути визнаний пропорційним за обставин цієї справи.

З повним текстом постанови КЦС ВС від 27 листопада 2019 року у справі № 753/23624/18 (провадження № 61-9012св19) можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/86173759.