Відкрито безкоштовний онлайн-курс із права на особисту недоторканість

В рамках освітньої програми Ради Європи у сфері прав людини відкрито безкоштовний онлайн-курс «Право на особисту недоторканність (біоетика)». Він може бути корисним для суддів, прокурорів, адвокатів або співробітників галузі охорони здоров’я.

Про це повідомляє прес-служба ВСУ.

Курс на тему «Право на особисту недоторканність (біоетика)» досліджує питання в інтерактивній формі, показуючи синергію і відмінність між Хартією основних прав Європейського Союзу, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та Конвенцією про права людини та біомедицину (Конвенція про біомедицину, м. Ов’єдо, Іспанія).

Курс також розглядає судову практику Європейського суду з прав людини  і Суду Європейського Союзу, указуючи на такі проблеми:

– медичне втручання або вилучення органів без згоди;

– медичний супровід у дітородінні;

– фізичне насильство;

– питання, пов’язані із закінченням життя людини.

Отримати доступ до онлайн-курсу можна за посиланням. Для входу в систему використовується особистий обліковий запис HELP, створити який можна за посиланням.

У рамках курсу право на недоторканність вивчатиметься у двох великих темах.

Перша з них висвітлює право на особисту недоторканність у цілому, яка традиційно охоплює право на приватне життя й заборону застосування тортур. Друга охоплює право на особисту недоторканність у конкретних галузях медицини й біології та складається з таких модулів:

– принцип вільної та усвідомленої згоди;

– заборона євгеніки;

– заборона репродуктивного клонування людини;

– заборона фінансової вигоди.

Курс детально охоплює ці питання і допоможе юристам-практикам сформувати навички, необхідні для подальшого застосування відповідних європейських норми і судової практики або посилання на них.