Звернення Голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової з нагоди 5-річчя прийняття закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”

Шановні адвокати!

5 липня 2012 року було прийнято закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”. Це рішення парламенту стало великим кроком для наближення української адвокатури до європейських стандартів, як в частині прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, так і в способі організації діяльності адвокатури. На виконання рекомендацій Ради Європи адвокатура стала самоврядним інститутом, було створено єдину професійну недержавну некомерційну організацію — Національну асоціацію адвокатів України. Зараз до НААУ входить понад 35 тисяч адвокатів, для яких членство в НААУ дає можливості для безперервного професійного вдосконалення, розширення професійних контактів в Україні і за кордоном, захисту професійних прав. Кожен адвокат має реальний вплив на діяльність і право безпосередньо брати участь у адвокатському самоврядуванні. Ми реалізували всі положення закону для того, щоб створити функціональну стабільну і незалежну систему самоврядування і обрали своїх представників до органів регіонального та національного рівнів. Зусиллями всієї нашої професійної спільноти ми утверджуємо принципи незалежності, підвищуємо свою компетенцію для ефективного захисту прав громадян, проводимо подальші реформи на основі кращого досвіду наших колег з інших країн та рекомендацій міжнародних організацій. Новий закон дав великі можливості для утвердження в Україні сучасної європейської адвокатури. Водночас, практичне його втілення супроводжується новими викликами і ризиками. Така ситуація доводить необхідність подальшого вдосконалення законодавчого регулювання інституту адвокатури та захисту професійних прав адвокатів. Ми переконані, що реформа адвокатури потрібна, і вона і надалі має засновуватися на кращих практиках провідних правових країн, враховувати реальні проблеми та перешкоди для незалежної адвокатської діяльності, посилювати конституційний інститут адвокатури. Така реформа має бути прозорою, передбачати фахову дискусію та максимально широке залучення адвокатської спільноти та НААУ як її представника.

Вірю, що наша спільна консолідована позиція, відповідальність кожного адвоката за долю всієї української адвокатури, знання та практичний досвід дозволять нам домогтися подальшого вдосконалення законодавства про адвокатуру і гарантувати нашим громадянам професійний захист їхніх конституційних прав та законних інтересів.

З повагою,

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова