З адвокатури хочуть зробити пансіонат для прокурорів і суддів

6 вересня цього року до Верховної Ради Президент вніс законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», зі змістом якого адвокати Чернігівщини та інших регіонів України категорично не погоджуються.

“У розробці цього законопроекту адвокатська спільнота залучена не була і вона не була почута”, – зазначає Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

“Перше й основне, що станеться в разі прийняття саме в такій редакції, – це погіршення якості надання правової допомоги”, – вважає Михайло Дворніченко, адвокат.

У зв’язку з потенційними змінами навіть була скликана Рада адвокатів Чернігівщини. Головна мета – висловити протест проти таких нововведень. Що ж так стурбувало адвокатську спільноту? По-перше, закон фактично знищує адвокатське самоврядування. Змінює порядок виборів, але до кінця не прописує реалізації самоврядності.

“Наслідками цього закону буде перешкоджання законній діяльності адвоката. Звужено доступ до професії. Самоврядування буде взято під контроль юстицією чи іншими органами”, – говорить Андрій Карась, адвокат.

“Я сказав би, що мені не подобається втрата незалежності адвокатури як такої. Я вважаю, що закон дуже сирий, його треба відкликати, обговорювати і потім подавати або альтернативний, або дуже сильно змінений”, – переконаний Олександр Баранов, адвокат.

“Положення цього законопроекту фактично паралізують роботу адвокатського самоврядування”, – зазначає Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

“Я не знаю, скільки за цим законом у тому ж Києві може бути обрано Рад адвокатів міста Києва”, – говорить Олексій Кінебас, адвокат.

За словами адвокатів, на практиці закон роздробить їхню спільноту, і замість одної Ради адвокатів в одному регіоні їх буде безліч. Наступне – прокурори та судді матимуть пільгові умови, щоб стати адвокатом. Теперішні захисники бояться, що їхня професія перетвориться на пансіонат для представників органів звинувачення.

“Загрози – це обмеження доступу до професії, оскільки тільки прокурори, судді та стажери адвоката мають право здобувати професію адвоката”, – відзначає Михайло Дворніченко, адвокат.

Більше того, адвокат, який у залі суду протистоїть стороні обвинувачення, за новим законом уже сам стає мішенню.

“Цим законом визначається право і слідчих, і прокурорів звертатись до дисциплінарних комісій зі скаргами на адвокатів”, – розповідає Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

Та й взагалі в разі прийняття нового закону статус усіх адвокатів буде невизначений. Адже захисниками необхідно буде ставати по новому.

“Зазначено, що адвокатом є фізична особа, яка набула статусу, згідно з цим законом, тому виникає запитання: всі інші адвокати, яких зараз 44 тисячі, котрі набували статусу, згідно з попередніми законами, яким чином за ними буде зберігатись їхній статус?” – наголошує Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

Набуття навиків професії зводиться до мінімуму, адже виключається інститут стажування в адвокатурі. Для об’єктивності адвокатська спільнота говорить, що закон має й корисні розділи, проте негатив і некомпетентність значно переважають. Тому Рада адвокатів Чернігівщини звертається до законотворців і просить доопрацювати проект закону, але вже не на власний розсуд, а під час широкого діалогу влади та адвокатів.