Комітет захисту прав адвокатської діяльності публікує аналітику про типові порушення професійних гарантій

Комітет захисту прав та гарантій адвокатської діяльності провів системний аналіз порушень гарантій адвокатської діяльності в Україні. За висновком Комітету, в Україні склалася критична ситуація щодо дотримання державних гарантій у сфері професійної діяльності, що свідчить про наступ на адвокатуру як незалежну професію.

В аналітичній довідці “Про стан дотримання гарантій адвокатської діяльності в Україні” зведено інформацію про типові порушення:

  • Протиправний обшук та вилучення майна, яке є об’єктом адвокатської таємниці. Винесення протиправних судових рішень, та їх виконання є перевищенням посадових обов’язків представниками правоохоронних органів та суду.
  • Застосування фізичної сили до адвоката у зв’язку із його професійною правовою позицією у справі.
  • Протиправний допит у якості свідка, підозрюваного, пред’явлення обвинуваченню адвокату як міра захисту не законних інтересів фізичних та юридичних осіб.
  • Ототожнення адвоката і клієнта.
  • Порушення гарантій адвокатської діяльності, знецінення професійних прав адвоката деякими органами адвокатського самоврядування.

На конкретних прикладах у довідці міститься юридичний аналіз кожного типу порушень та рекомендації щодо їхнього уникнення.