НААУ поінформувала ССВЕ про ризики ліквідації адвокатського самоврядування в Україні

НААУ поінформувала ССВЕ про ризики знищення адвокатського самоврядування в результаті прийняття змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, який напрацьований Робочою групою при Раді з питань судової реформи.

8 лютого у Відні відбулася зустріч заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія, голови ВРК Максима Болдіна із третім віце-президентом ССВЕ Маргарет фон Гален.

Українська делегація повідомила про хід підготовки змін до чинного закону та численні ризики для ліквідації незалежної системи адвокатського самоврядування. Незважаючи на те, що з моменту прийняття закону 2012 року відбудована ефективна система національних та регіональних органів, пропонується пакет невиправданих реальними потребами змін руйнівного характеру.

Валентин Гвоздій повідомив, що альтернативно НААУ надала до Ради з питань судової реформи погоджену всередині адвокатської спільноти версію змін до чинного закону. Документ передбачає еволюційні зміни у діяльності адвокатського самоврядування, які посилять інституційну спроможність єдиної національної професійної організації. Заступник Голови НААУ наголосив на тому, що без сильної самоврядної організації права адвокатів будуть позбавлені ефективного інструментарію захисту та матимуть декларативний характер.

Зі свого боку, третій віце-президент ССВЕ пані фон Гален запевнила, що НААУ і надалі матиме системну інституційну підтримку з боку найбільшої професійної організації адвокатів Європи. ССВЕ розуміє необхідність такої підтримки в поточних обставинах та у жодному разі не схвалюватиме змін до національного законодавства, які послаблюють статус адвокатури як самоврядного та саморегулюючого інституту.

ССВЕ готова провести власну оцінку подібних законодавчих ініціатив у разі такого звернення НААУ. ССВЕ також готова повідомити Верховну Раду про неприпустимість їхнього прийняття, якщо такі законопроекти будуть подані до парламенту.

Третій віце-президент ССВЕ запевнила у тому, що процес підготовки змін до закону про адвокатуру перебуває під пильною увагою європейського адвокатського спів товариства, і кожен етап реформи буде належним чином оцінений європейськими колегами.

Під час зустрічі йшлося про те, що з моменту ухвалення чинного закону українська адвокатура стала історією успіху у розбудові європейських принципів організації професії.

При цьому було акцентовано на тому, що профільний закон 2012 року повністю відповідає стандартам Ради Європи та забезпечує демократичний підхід у формуванні та діяльності самоврядування, передбачає баланс повноважень між центром та регіонами та стабільну систему стримувань і противаг.

9 лютого у Відні Валентин Гвоздій представить ситуацію в українській адвокатурі під час виступу на 46-ій президентській конференції, яка відбувається за участю голів адвокатур країн Європи.