Огляд ключових рішень РАУ від 13 вересня 2016 року

Огляд ключових рішень Ради адвокатів України, ухвалених 13 вересня 2016 року

1. Затверджено роз’яснення з питань, пов’язаних з дисциплінарною відповідальністю.

Рада адвокатів України роз’яснила, що смерть особи, яка ініціювала питання про дисциплінарну відповідальність адвоката, або оголошення її померлою у встановленому Законом порядку, не змінює факти, які мали місце в поведінці адвоката і щодо яких вже подана заява (скарга), а тому не є підставою для закриття дисциплінарного провадження на будь якій його стадії.

2. Затверджено роз’яснення з питань поновлення права на заняття адвокатською діяльністю.

Рада адвокатів України роз’яснила, що право на заняття адвокатською діяльністю адвоката поновлюється за його заявою (з відповідним внесенням відомостей до ЄРАУ) тільки у тому разі, якщо останній, обіймаючи або здійснюючи діяльність, яка є несумісною з діяльністю адвоката у контексті статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», на день набрання ним чинності виконав вимогу перехідних положень Закону та протягом дев’яноста днів з дня набрання чинності Законом письмово повідомив КДКА за місцем отримання свідоцтва про існування обставин несумісності.

3. Затверджено роз’яснення з окремих питань здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю КДКА.

Рада адвокатів України роз’яснила, що виключне право на здійснення фінансово-господарської перевірки діяльності, зокрема, кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону у розумінні Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», мають ревізійна комісія адвокатів регіону та Вища ревізійна комісія адвокатури, а передача їхніх функції будь-яким іншим утворенням (тимчасовим комісіям, робочим групам тощо) є неправомірним.

4. Затверджено роз’яснення щодо порядку проведення конференції адвокатів регіону.

Рада адвокатів України роз’яснила, що у розумінні Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» квота представництва, порядок висування та обрання делегатів конференції адвокатів регіону і регламент затверджуються Радою адвокатів України окремо для кожної конференції адвокатів регіону. Зібрання адвокатів, зокрема, під назвою «Позачергова Конференція адвокатів Київської області», що відбулося 10 вересня 2016 року, проведене без затверджених відповідно до статей 47, 55 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» порядку висування та обрання делегатів конференції і регламенту, а також встановленої квоти представництва, не має статусу конференції адвокатів регіону, а рішення такого зібрання не мають юридичних наслідків.

Аналогічний висновок Ради адвокатів України зробила щодо зібрання, яке відбулося 6 серпня паралельно із позачерговою Конференцією адвокатів міста Києва, скликаною відповідно до рішення Ради адвокатів України від 11 червня 2016 року.

5. Встановлено квоти представництва, затверджено порядок висування та обрання делегатів і регламент для проведення конференцій адвокатів Волинської, Закарпатської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької областей.

6.  Створено представництва Національної асоціації адвокатів України у Турецькій Республіці (м. Стамбул) та Королівстві Іспанія (м. Ондара).

7. Затверджено Національну програму «Увіковічення пам’яті про адвокатів України» , розроблену з метою увіковічення пам’яті про українських адвокатів у архітектурі міст, роботі навчальних закладів, наукових установ, органів адвокатського самоврядування тощо, а також популяризації результатів роботи програми для усіх верств суспільства.

8. Відкрито філію Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України «Регіональна школа адвокатської майстерності у Харківській області».

9. Внесено зміни до Порядку допуску до складення кваліфікаційного іспиту, порядку складення кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання результатів складення кваліфікаційного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в Україні, зокрема, положення пункту 3 Розділу 2 приведено у відповідність до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», яким визначено, що місцем проживання є житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.