Оприлюднено звіт щодо порушення прав адвокатів за 2013-2016 р.

Ризики та погрози адвокатам в Україні через їхню діяльність набувають все більшого поширення, а адвокатська професія стає небезпечною для життя.

Такі висновки містяться у Звіті про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності в Україні за 2013 – 2016 р., який підготувала Національна асоціація адвокатів України.

В документі відзначають: основною причиною та джерелом порушення прав адвокатів є правоохоронна система держави, що характеризує Україну як таку, що має ознаки поліцейської держави. Генеральна прокуратура України не вживає заходів до притягнення винних, чим створює підґрунтя та заохочення для таких порушень, зазначає НААУ.

Зокрема, у звіті НААУ йдеться про кричущі факти порушення професійних прав адвокатів, які загрожують забезпеченню права на захист та права на справедливий суд в Україні, дотриманню прав людини та ефективному здійсненню адвокатами професійної діяльності. Всі порушення детально охарактеризовані та зафіксовані у вигляді фото.

Звіт також містить основні висновки та пропозиції НААУ для якнайшвидшого усунення порушень професійних прав та гарантій адвокатів та, як результат, посилення захисту прав людини та принципу верховенства права в Україні.

Ознайомитись зі Звітом можна за посиланням.

Національна асоціація адвокатів України зазначає, що на міжнародному рівні відстоюватиме  права та гарантії адвокатської діяльності. Ця тема стане провідною під час зустрічей  Голови НААУ, Ради адвокатів України Лідії Ізовітової та Голови комітету з міжнародних зв’язків Івана Гречківського з президентом Ради адвокатських та правових товариств Європи CCBE та іншими європейськими колегами. У ході переговорів буде надано звіт НААУ про порушення прав адвокатів в Україні.