Правила адвокатської етики доповнять

Зміни до Правил адвокатської етики враховуватимуть практику кваліфікаційно-дисциплінарних комісій та рішення РАУ, які містили роз’яснення їх застосування, а також передбачатимуть вимоги до спілкування адвокатів у соціальних мережах.

Як повідомили в Національній асоціації адвокатів України, про це йшлося на засідання робочої групи з напрацювання змін до Правил адвокатської етики 11 травня.

В НААУ зазначили, що чинна редакція Правил відповідає європейським стандартам і, зокрема, кодексу Ради адвокатських і правничих товариств Європи (ССВЕ). Водночас, відповідність вимогам найбільшої професійної організації в Європі не означає відсутність потреби у подальшому вдосконаленні цих правил та уточненні їх з врахуванням українських реалій.

Зокрема, неетичні висловлювання адвокатів на адресу один одного, поширення недостовірної інформації мають бути визначені як підстава для дисциплінарної відповідальності.

«Правила адвокатської етики є основоположним документом, яким адвокатура має керуватися разом з законодавством. Це кодекс професійних стандартів і правил з механізмами відповідальності за їхні порушення. Саме наявність таких Правил надає особливий статус адвокатурі як самоврядному інституту», – наголосив під час засідання заступник голови НААУ Валентин Гвоздій.

Він зазначив, що правила мають еволюціонувати в бік чіткості формулювань та уніфікації застосування, а також не лише передбачати відповідальність, але і надавати захист від безпідставного тиску на адвокатів з боку скаржників.

Як раніше повідомлялося, розгляд проектів змін до Правил адвокатської етики, установчих документів НААУ та ВКДКА, ВРКА заплановано на черговому засіданні Ради адвокатів України 26-27 травня у місті Мукачево.