Пільги для адвокатів: у ВР зареєстровано законопроєкт щодо усунення дискримінації за колом платників ЄСВ

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №2166 щодо усунення дискримінації за колом платників ЄСВ.

Коментарі

Віталій Наконечний, адвокат, випускник програми «Адвокат Майбутнього»

«Законопроєкт достатньо актуальний. Він спрямований на вирішення низки проблем, які існують у сфері сплати ЄСВ. По-перше, здійснення контролюючими органами примусового обліку осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, арбітражні керуючі та інші), як платників ЄСВ. По-друге, стягнення ЄСВ з таких осіб, без врахування факту відсутності отримуваного доходу від своєї діяльності, сплати ЄСВ як фізичної особи-підприємця, отримання пенсії, а також того, що вони є особами з інвалідністю.

Законопроєкт може бути прийнятий за основу в першому читанні з подальшим доопрацюванням, оскільки серед його положень є норма, що викликає сумнів у її доцільності. Зокрема, у ч. 5 ст. 4 щодо адвоката зазначено, що останній звільняється від сплати ЄСВ за умови перебування на обліку як ФОП та здійснення ним одного виду діяльності одночасно як ФОП та адвоката. Вірогідно, законодавець намагався вирішити ситуацію зі здійсненням контролюючими органами подвійного обліку однієї особи як ФОП та адвоката. Проте краще було б не вказувати про звільнення від сплати ЄСВ, а зазначити про те, як потрібно обліковувати таких платників податків. Тому доцільно виключити цю норму з проєкту закону.

Окрім того, на необхідність виключення цієї норми з проєкту свідчить те, що вказана редакція не враховує випадку, коли особа як адвокат отримує значні доходи, а як ФОП — мінімальний обсяг доходу. В такій моделі особа, яка обліковується як адвокат, законно уникатиме сплати ЄСВ у більшому розмірі, оскільки сплачує мінімальний розмір ЄСВ як ФОП.

Більш вдале регулювання цієї проблеми запропоноване в п. 65.9 законопроєкту №1210 щодо внесення змін до Податкового кодексу України. Цим проєктом пропонується фізичних осіб-підприємців, які є адвокатами, обліковувати як ФОП з ознакою провадження «незалежної професійної діяльності».

Також викличе жваві дискусії положення про скасування обов’язку визначення ЄСВ у мінімальному розмірі без отримання доходу щомісяця. Це пов’язано з тим, що, за твердженням представників ДПС України, багато осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (наприклад, нотаріуси), показували отримання доходу один раз на рік та сплачували ЄСВ у максимальному розмірі лише один раз на рік (13 770,90 грн з доходу, який становить понад 62 595 грн). Метою таких дій було зменшення загальної суми сплаченого ЄСВ впродовж року (від 918,06 грн до13 770,90 грн щомісяця)».

Олександр Гарбар, адвокат

«Нарешті народні депутати дослухалися до пропозицій адвокатської спільноти, які звучать вже не один рік, та взялися вирішувати питання щодо сплати подвійного ЄСВ. До цього питання щодо сплати подвійного ЄСВ вирішувалося дуже довго і в судовому порядку.

На мою думку, до назви законопроєкту цілком справедливо додали тезу: «щодо усунення дискримінації за колом платників». Оскільки, як це не парадоксально звучить, дискримінації піддавалися фахівці, завданням яких є забезпечення здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги громадянам на професійній основі.

Дивно, що наші народні обранці, серед яких також багато адвокатів, раніше не звертали уваги на цю проблему. Адже з актуальної судової практики Верховного Суду (наприклад, ВС/КАС №520/3939/19 від 02.09.2019 р.) видно, наскільки багато існує спорів щодо нарахування і сплати ЄСВ самозайнятою особою та подвійного нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за результатами здійснення одного й того ж виду господарської діяльності. Також на основі судової практики можна зробити висновок про те, що встановлення податковим органом для ФОП ознаки незалежної професійної діяльності суперечить встановленому порядку постановки суб’єктів підприємницької діяльності як платників ЄСВ на облік та є безпідставним.

Згідно з Конституцією України, кожен громадянин має рівні конституційні права і свободи та є рівним перед законом, тому Верховна Рада просто зобов’язана вдосконалити норми чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ адвокатам, які здійснюють незалежну професійну діяльність».

Юридична Газета