РАУ закликає Президента України запобігти непрозорій реформі адвокатури

Рада адвокатів України звернулася до Президента України Петра Порошенка із закликом не допустити проведення реформи адвокатури у непрозорий та непрофесійний спосіб.

Звернення щодо проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (нова редакція) та інших пов’язаних законодавчих актів України»прийнято на засіданні РАУ, яке відбулося 15 січня.

Від імені багатотисячної адвокатської спільноти сподіваємося на розуміння, підтримку та недопущення реформування незалежного інституту адвокатури України у такий недемократичний, непрофесійний і непрозорий спосіб”, – ідеться у листі до Президента України.

Приводом для відкритого звернення стало те, що 12 січня 2018 року Робочою групою з реформування законодавства про адвокатуру та безоплатну правову допомогу при Раді з питань судової реформи поінформовано про наявність звіту експертів Ради Європи Звіту щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та інших пов’язаних законодавчих актів України. На 15 січня 2018 року скликано засідання Робочої групи з реформування законодавства про адвокатуру та безоплатну правову допомогу, де пропонується обговорити та схвалити законопроект.

РАУ нагадує, що впродовж 2016-2017 років Радою адвокатів України ухвалена низка рішень, якими засуджується недемократичний шлях спроб реформування інституту адвокатури і внесення змін до профільного законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність у втаємничений від інституту адвокатури України спосіб, а також скеровано звернення до національних та міжнародних інституцій.

Процес реформування адвокатури України у такий спосіб триває і вживаються максимальні зусилля для послаблення адвокатури України у спосіб непрозорого процесу змін засад нормативного регулювання її функціонування, наголошено у Зверненні РАУ від 15 січня.

РАУ також нагадує, що ССВЕ у своєму листі до Президента України від 2 листопада 2017 року висловила занепокоєння з приводу ситуації довкола реформи адвокатури та закликала утриматися від внесення змін до профільного закону без належної консультації з НААУ. Зокрема, було звернуто увагу Глави держави на те, що Адміністрація Президента не інформує НААУ стосовно напрацювання таких змін та не надає можливості ознайомитися з текстом документу. Було вказано на те, що ключові сторони мають бути залучені до процесу реформи від самого її початку, і для надання коментарів та пропозицій мають відбуватися публічні консультації та дискусії. Як йшлося у листі, цей підхід має насамперед застосуватися до юридичної професії, незалежність якої становить одну з основ демократичного правового суспільства. ССВЕ наголосила на тому, що “незалежність юридичної професії не може бути гарантована без незалежної професійної асоціації та саморегулювання професії, а все законодавство, яке стосується адвокатського самоврядування, не може бути змінено без повідомлення та консультацій і тим більше, у таємний спосіб.

При цьому було вказано на те, що такі спроби суперечать двом ключовим цінностям юридичної професії — незалежності та саморегулюванню.

У своєму відкритому зверненні РАУ також наполягає на тому, що законопроект «Про внесення змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» після доопрацювання має бути направлений до Венеціанської комісії для проходження комплексної оцінки на відповідність європейським стандартам і лише після цього може бути направлений на розгляд Верховної Ради.