РАУ роз’яснила питання отримання адвокатського свідоцтва без стажування

Рада адвокатів України вирішила не вносити зміни, які б дозволили проводити співбесіду з особами, які звернулись із заявою про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю без проходження стажування. Також РАУ не схвалила пропозицію щодо направлення такої особи на стажування за результатами співбесіди.

З такою пропозицією щодо внесення змін до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю звернулась голова ради адвокатів Харківської області В.Гайворонська.

Розглянувши це звернення РАУ у своєму рішенні від 11 червня 2016 р. №137 роз’яснила наступне.

Рада адвокатів регіону під час розгляду заяви про видачу особі адвокатського свідоцтва без проходження стажування в силу статті 10 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та вже згаданого Положення про організацію та порядок проходження стажування уповноважена виключно на здійснення перевірки щодо відповідності особи вимогам ст. 6, 7 Закону про адвокатуру та п. 12.1. ст. 12 Положення (прийнятого на виконання Закону).

Зауважимо, ст.6,7 Закону про адвокатуру стосуються того, хто не може бути адвокатом, зокрема, вимог щодо несумісності.

Рада адвокатів регіону може відмовити у видачі особі адвокатського свідоцтва без проходження стажування у таких випадках:

– якщо особа не надала усіх необхідних документів,

визначених пунктами 12.3. та 12.4. Положення;

– у разі невідповідності особи вимогам, визначеним у статтях 6, 7 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та пункту 12.1. статті 1 Положення (пункт 12.9. Положення).

Завантажити (PDF, 334KB)