РАУ створила робочу групу стосовно відшкодування витрат на послуги адвоката судом

30 березня Рада адвокатів України розглянула звернення адвоката Іллі Солода про надання роз’яснення стосовно середньої вартості години роботи адвоката.

Необхідність такого роз’яснення мотивована новими положеннями процесуального законодавства, де передбачено відшкодування гонорару адвоката за рахунок судових виплат. Так, ч.3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу відносить до витрат, пов’язаних з розглядом справи, витрати на професійну правничу допомогу. При цьому кодексом передбачено, що розмір виплат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт, витраченим адвокатом часом, обсягом послуг та ціною позову. При цьому, якщо складність справи та обсяг робіт судом можуть бути визначені самостійно, то визначення часу потребує додаткового доказування. Водночас, у деяких випадках, зазначає автор звернення, визначення часу та значення справи для окремої сторони не передбачено законодавством. Відтак, суд може відмовити у відшкодуванні відповідних судових витрат.

«Такий стан речей створює для учасників справи додаткових обов’язок обґрунтування обрання конкретного адвоката, призводить до ризиків втрати стороною, на користь якої ухвалено рішення, частини реально понесених судових витрат», – аргументує свою позицію адвокат Солод.

Він вказує на те, що передбачений кодексом порядок визначення винагороди за професійну правничу допомогу суперечить положення профільного закону про адвокатуру та Правилам адвокатської етики. Відповідно до них, гонорар визначається сторонами договору про надання правової допомоги.

Аналогічну колізію створено у Кодексом адміністративного судочинства і Цивільним процесуальним кодексом.

«Зважаючи на відсутність єдності у визначення витрат на професійну правничу допомогу в процесуальному законодавстві, Законі і Правилах адвокатської етики, суб’єктивні підходи учасників судового процесу, вірогідним є виникнення спору щодо розміру гонорару в майбутньому. Визначальним доказом у такому спорі буде ухвалене на користь клієнта судове рішення, яким знижено розмір виплат на надання професійної правничої допомоги, що жодним чином не сприятиме забезпеченню гарантій адвокатської діяльності», – ідеться у зверненні до РАУ.

Адвокат Солод просить РАУ роз’яснити розмір середньої вартості однієї години, що витрачається адвокатом на представництво в суді, іншої професійної допомоги (підготовка справи до розгляду, збирання доказів тощо), а також вартість послуг помічника адвоката у співвідношенні до мінімальної заробітної платні. При цьому адвокат просить урахувати такі фактори, як стадія судового процесу, обсяг та якісне наповнення документів, місце надання правничої допомоги (Україна та іноземні юрисдикції), кваліфікація та досвід адвоката, інші фактори.

РАУ вирішила створити робочу групу, до якої залучити самого автора звернення, а також економістів, які можуть дати експертні оцінки стосовно ціноутворення на ринку адвокатських послуг.

Прес-служба НААУ