Різні адреси робочого місця адвоката не є підставою для ненадання відповіді на адвокатський запит

У разі наявності декількох адрес робочих місць адвоката до Єдиного реєстру адвокатів України вноситься лише одна адреса робочого місця адвоката (п. 2 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»). Тому навіть якщо в ордері адвоката, й у ЄРАУ будуть записані дві різні адреси, це не є підставою для того, щоб ненадати відповідь на адвокатський запит. Це випливає з рішення Шевченківського районного суду м. Києва у провадженні за № 3/761/4057/2016.

Державний герб України

Справа № 761/20338/16-п

Провадження № 3/761/4057/2016

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

     16 червня 2016 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Піхур О.В., розглянувши матеріали, які надійшли із Ради адвокатів Київської області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, який працює генеральним директором ПрАТ «ЦЕНТР АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ», який проживає за адресою: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків відсутній, за ч. 5 ст. 212-3 КУпАП,-

в с т а н о в и в :

Із протоколу про адміністративне правопорушення Серія КС № 00033 від 23.05.2016 року вбачається, що 14.03.2016 року адвокат Дещенко А.С. звернувся з адвокатським запитом до ПрАТ «ЦЕНТР АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ». 28.03.2016 року листом № 129 Генеральний директор ПрАТ «ЦЕНТР АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» ОСОБА_1 неправомірно відмовив адвокату в наданні інформації на адвокатський запит, мотивуючи відмову тим, що адресою робочого місця адвоката Дещенко А.С. відповідно до ЄРАУ є: м. Київ, вул. Гончара 35, оф. 2, натомість в ордері, долученому до адвокатського запиту, зазначена інша адреса адвоката, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 212-3 КУпАП. Правопорушення вчинено 28.03.2016 року у м. Києві, вул. Салютна 2-б.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився.

В судовому засіданні захисника ОСОБА_1 – ОСОБА_3 зазначив, що ОСОБА_1 свою вину не визнає.

Як вбачається з матеріалів справи, 14 березня 2016 року адвокат Дещенко Анатолій Сергійович звернувся до ПрАТ «ЦЕНТР АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» з адвокатським запитом, а листом ПрАТ «ЦЕНТР АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» за підписом генерального директора ОСОБА_1 від 25.03.2016 року № 129 було відмовлено у наданні відповіді на адвокатський запит, оскільки адресою робочого місця адвоката Дещенка А.С., відповідно до Витягу з Єдиного реєстру адвокатів України, є: 01034, м. Київ, вул. Гончара, буд. 35, оф. 2, натомість в ордері, долученому до адвокатського запиту, зазначена інша адреса.

Адвокатський запит – письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту. До адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Вимагати від адвоката подання разом з адвокатським запитом інших документів забороняється (ч. 1 ст. 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Ордер містить наступні реквізити: серію, порядковий номер ордера; прізвище, ім’я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа; назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності, відповідно до статті 19 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; прізвище, ім’я, по батькові адвоката, який надає правову допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане; ким ордер виданий: (адвокатом, що здійснює адвокатську діяльність індивідуально (адреса робочого місця адвоката); адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об’єднання, місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об’єднання, що видає ордер); адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об’єднання, що видає ордер; дату видачі ордера; підпис адвоката, який здійснює свою діяльність індивідуально та видав ордер (у графі «Адвокат»); підпис адвоката, який згідно з ордером надає правову допомогу, якщо ордер, виданий адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням (у графі «Адвокат»); підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об’єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об’єднання у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об’єднанням (п. 12 «Положення про ордер адвоката та порядок ведення реєстру ордерів», затвердженого рішенням Ради адвокатів України від «17» грудня 2012 року №36).

Адресою робочого місця адвоката є місцезнаходження обраної адвокатом організаційної форми адвокатської діяльності або адреса фактичного місця здійснення адвокатської діяльності, якщо вона є відмінною від місцезнаходження обраної адвокатом організаційної форми адвокатської діяльності. У разі наявності декількох адрес робочих місць адвоката до Єдиного реєстру адвокатів України вноситься лише одна адреса робочого місця адвоката (п. 2 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 5 ст. 212-3 КУпАП).

Отже, враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що в діях генерального директора ПрАТ «ЦЕНТР АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» ОСОБА_1 наявний склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 212-3 КУпАП.

У разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення справляється судовий збір в розмірі 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (ч. 5 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

На підставі викладеного, керуючись ч. 5 ст. 212-3 КУпАП, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», суд,

п о с т а н о в и в :

Притягнути до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-3 ч. 5 КУпАП та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави в розмірі 25 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 425 гривень 00 копійок.

Стягнути із ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в розмірі 275 гривні 60 копійок.

Постанова може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду м. Києва до Шевченківського районного суду м. Києва протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скарга, не було подано протягом десяти днів. У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо вона не скасована, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Строк пред’явлення до виконання даної постанови три місяці з дня набрання постановою законної сили.

     Суддя