Хто скасовує заходи по забезпеченню позову у втраченій справі?

Питання про скасування заходів до забезпечення позову, вжитих у справі, яка втрачена та не підлягає відновленню, вирішує суддя (колегія суддів), у провадженні якого перебуває справа, порушена за новою позовною заявою.

Таким положенням пленум Вищого господарського суду України вирішив доповнити постанову пленуму ВГСУ від 26.12.2011 №18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції”. Це передбачено постановою пленуму ВГСУ від 14 липня 2016 р. №7.

Окрім того, визначено, що у разі коли заявник не скористався правом на подання нової позовної заяви, питання про скасування заходів до забезпечення позову вирішує суддя (колегія суддів), у провадженні якого перебувала втрачена справа. У разі неможливості встановлення зазначеного судді (колегії суддів) визначення судді (колегії суддів) для розгляду відповідного клопотання здійснюється з використанням автоматизованої системи документообігу суду.

Ці положення господарські суди повинні враховувати у вирішенні питання щодо скасування заходів до забезпечення позову, вжитих у справі, яка втрачена та не підлягає відновленню. Відповідні зміни було внесено до постанови пленуму ВГСУ від 26.12.2011 №16 “Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову”.