Як адвокати можуть скористатися можливостями електронного суду

Зміст запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), полягає у переведенні усіх судових документів в електронний формат, що сприятиме оптимізації обміну інформацією між учасниками судового процесу.  Про це нагадує прес-служба Вінницького апеляційного адміністративного суду.

У суді зазначають, що наразі система ще не розпочала роботу і тривають підготовчі дії, а повноцінний запуск планується очікувати вже на початку наступного року.

Щоб скористатись можливостями ЄСІТС, потрібно зареєструвати у системі свою електронну адресу. Причому адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки повинні зареєструвати свої офіційні електронні адреси в обов’язковому порядку. Інші ж громадяни та юридичні особи можуть зареєструвати електронні адреси добровільно.

Реєстрація електронної адреси в ЄСІТС відкриває доступ до подання процесуальних та інших документів до суду в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, який прирівнюється до власноручного. Тож перед реєстрацією в ЄСІТС варто й заздалегідь подбати про особистий ключ електронного цифрового підпису (ЕЦП), який можна легко отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів.

Однак з початком функціонування ЄСІТС зовсім не означатиме, що усі без винятку документи буде можливо подавати до суду лише в електронній формі. Особи, які зареєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС, так само матимуть право подавати документи до суду чи отримувати копії судових рішень у паперовій формі.

У Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі можливий буде широкий діапазон обміну документами. Зокрема, усі наявні матеріали ЄСІТС будуть доступні судам, іншим органам судової влади та усім зареєстрованим учасникам судового процесу.

Це означає, що через систему користувачі зможуть подавати позовні заяви, заперечення, клопотання, скарги тощо, а на їхні електронні адреси направлятимуться судові рішення, повістки про виклик до суду, копії документів у справі.

Крім того, оповіщення про надходження документа, наприклад клопотання, отримає не тільки суд, а й інший учасник справи. На сьогодні такий спосіб обміну документами є максимально оперативним, зручним та доступним для учасників судового процесу у будь-якому місці в будь-який час.

Також ЄСІТС надає можливість брати участь у судовому засіданні дистанційно – у режимі відеоконференції, що особливо вигідно для тих учасників справи, які мешкають у віддалених до суду регіонах. «Лише уявіть, що зареєстрованим у системі користувачам взяти участь у судовому засіданні можна буде, перебуваючи вдома, на роботі, у громадських місцях чи навіть за кордоном.  Для цього достатньо мати під рукою будь-який гаджет з доступом до мережі Інтернет. Звучить фантастично, але все це стане можливим вже найближчим часом. Такий підхід до проведення судових засідань руйнує бар’єри та значно спрощує доступ громадян до правосуддя», – розповіли у суді.

Зареєстрованим користувачам системи на вказані ними  електронні адреси надсилатимуть копії тексту повного або скороченого судового рішення, що вже міститиме інформацію про його веб-адресу у Єдиному державному реєстрі судових рішень (ЄДРСР). Таким чином, всього лиш відкривши електронну скриньку, учасник судового процесу зможе ознайомитись з рішенням суду і водночас знайти його у ЄДРСР. А це ще одна хороша перевага: адже їхати до суду за рішенням не потрібно.

Розробники ЄСІТС передбачили й зручну можливість отримання виконавчих листів. Планується відійти від паперового варіанту, який потрібно пересилати поштою, оскільки існує великий ризик втрати документа. У ЄСІТС виконавчі листи формуватимуться згідно з визначеною формою в електронному форматі й направлятимуться до Єдиного державного реєстру виконавчих документів (ЄДРВД), а особам на електронні адреси направлятиметься лише посилання на документ, що міститься у ЄДРВД. Його, у свою чергу, можна переглянути, роздрукувати, зберегти на цифровий носій тощо. Такий спосіб видачі виконавчих документів повністю виключає можливість їхньої втрати, а особі для отримання їх вже не доведеться спеціально подавати заяву до суду.

Крім того, судові справи у ЄСІТС ніколи не загубляться, навіть з плином часу. У системі передбачено функціонування електронного архіву. Електронний архів дасть можливість зберігати копії матеріалів судових справ у спеціальних електронних реєстрах, а отже, у разі надходження відповідного запиту, електронну справу можна буде відшукати за лічені хвилини і за потреби відправити її матеріали на зареєстровану у системі електронну адресу.

Отже, ЄСІТС є відповіддю на виклики технічного прогресу, яка має на меті спростити та здешевити доступ до правосуддя. Вона не просто розширить кількість сервісів, але й об’єднає їх в одну систему. Повноцінне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи вигідне не лише для працівників судових органів, а й, передусім, для учасників судового процесу, адже сприятиме реалізації важливих для правової держави принципів: відкритості, неупередженості та доступності правосуддя.

Українське право