ЄСПЛ покарав Україну за необґрунтоване тримання під вартою

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення за скаргою Ганни Сінькової. Вона за наругу над пам’яттю загиблих воїнів дістала 3 роки умовно.

У 2010 році студентка з товаришами по відомій своїми провокаційними публічними акціями арт-групі посмажила яєчню й сосиски на Могилі Невідомому солдатові в Парку вічної слави в Києві. У цей час ще один член компанії знімав те, що відбувалося, на відео.

Учасники акції заявили, що протестують проти нераціонального витрачання газу. Мовляв, ці гроші потрібно було спрямувати на допомогу ветеранам. У 2012 році Г.Сінькову засудили до 3 років позбавлення волі умовно. Покарання вона не відбувала, але 3 місяці перебувала під вартою.

Саме факт необґрунтовано жорсткого запобіжного заходу, а також неможливість отримати компенсацію за тримання за ґратами ЄСПЛ розцінив як

порушення §§1, 3 і 5 ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. При цьому сам факт арешту правопорушниці, яку розшукували 4 місяці, визнаний цілком законним.

У рішенні від 27.02.2018 у справі «Сінькова проти України» 4 голосами проти 3 судді також констатували, що умовне засудження Г.Сінькової за ст.297 («Наруга над могилою») Кримінального кодексу було втручанням в її право на свободу вираження поглядів, але не суперечило національному законодавству та ст.10 конвенції.

З урахуванням цього ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити Г.Сіньковій компенсацію в розмірі €4000 за 3 місяці перебування за ґратами.