Адвокат порадив, як не втратити гонорар під час обшуку клієнта

Коли відбувається обшук, адвокат має не стільки думати про право, скільки приймати управлінські рішення. Адвокат має розуміти чого від нього чекає клієнт під час проведення слідчої дії.

Таку думку озвучив  адвокат, керуючий партнер Ovcharov and Partners, віце-президент Клубу професійних переговірників, комплайенс-офіцер, Денис Овчаров під засідання комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Асоціації правників України «Що робити адвокату на обшуку?», повідомив кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Фахівець переконаний, якщо обшук пройшов для клієнта вдало — це збіг обставин. А от якщо ні — винуватим у цьому буде адвокат, якому доведеться відповідати гонораром.

Саме тому експерт порекомендував колегам готувати своїх клієнтів та готуватись самим до обшуків заздалегідь.

Наприклад, непогано було б з’ясувати «болісні місця» клієнта, вивчити його бізнес та стиль роботи, в тому числі і з правоохоронними органами, встановити роль інхаусів під час проведення слідчої дії та проговорити — чого клієнт очікує від адвоката. І вже, виходячи з почутого, скласти індивідуальну карту ризиків.

Зі свого боку під час обшуку правник може запропонувати:

– налагодження комунікації з правоохоронцями;

– фіксацію порушень;

– мінімізацію негативних ризиків для бізнесу;

– зменшення ризиків виїмки майна;

– гарантію повернення майна;

– мінімізацію ризиків кримінального переслідування.

Пропозиції теж будуть індивідуальними.

«Для когось важливо, щоб не забрали готівку, або техніку. А для когось — щоб не допитували співробітників», — підкреслив Д. Овчаров.