ВП ВС визначила підсудність спору про відшкодування засудженим матеріальної шкоди

Відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної засудженим в установах виконання покарань, здійснюється відповідно до норм ЦК України.

Такого висновку дійшла Велика палата Верховного Суду у постанові № 570/1472/19, передає «Закон і Бізнес».

Засуджений звернувся до суду з позовом до виправної колонії, у якому просив зобов`язати відповідача повернути йому речі, передані адміністрації колонії на зберігання, та відшкодувати вартість приставки для цифрового телебачення, яку було пошкоджено під час обшуку в камері.

Суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження, вважаючи, що  оскільки позивач вказував на протиправну бездіяльність відповідача – суб’єкта владних повноважень під час розгляду його звернення щодо повернення майна та просив зобов`язати відповідача вчинити певні дії, то ці вимоги підлягають розгляду за правилами адміністративного судочинства. Апеляційний суд залишив це рішення без змін.

Велика Палата Верховного Суду не погодилася з висновками судів попередніх інстанцій про належність цього спору до адміністративної юрисдикції з огляду на таке.

Дії як посадових і службових осіб органів і установ виконання покарань, так і осіб, які відбувають покарання, урегульовано відповідними спеціальними нормативними актами: Кримінально-виконавчим кодексом України, Законом України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України», Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань.

Разом з тим зазначені нормативні акти не передбачають врегулювання ситуації, коли  посадові чи службові особи установ виконання покарань заподіюють майнову шкоду особам, які відбувають покарання. Відшкодування шкоди у таких випадках здійснюється відповідно до  норм  ЦК України.

Зі змісту позовної заяви у цій справі не вбачається вимоги вирішити публічно-правовий спір. Натомість заявлені вимоги є майновими, а спір, який виник між сторонами у справі, на переконання Великої Палати Верховного Суду, є виключно приватноправовим, враховуючи суб`єктний склад спірних правовідносин, предмет спору та норми матеріального і процесуального права, які їх регулюють.

Відтак вирішення зазначеного спору не належить до юрисдикції адміністративних судів, оскільки підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

Закон і Бізнес