ВС визначив, коли ВККС може зупинити оцінювання судді

У разі порушення кримінального провадження щодо судді Вища кваліфікаційна комісія суддів має право зупинити проведення кваліфікаційного оцінювання цього судді до набрання законної сили вироком суду або припинення кримінального провадження. На цьому наголосив Верховний Суд у постанові від 23.04.2018.

До Вищого адміністративного суду звернувся кандидат на посаду судді ВС, щодо якого ВККС зупинила кваліфікаційне оцінювання. Підставою для зупинення стала надана на запит ВККС відповідь про розслідування Генеральною прокуратурою кримінального провадження, у якому позивачеві вручено письмове повідомлення про підозру.

Позовні вимоги позивач обґрунтував тим, що порушення кримінального провадження щодо особи не передбачено нормами чинного кримінального процесуального закону, а тому зупинення оцінювання на такій підставі є незаконним. Тож рішення ВККС щодо допуску кандидата до оцінювання та одночасне зупинення проведення такого оцінювання є взаємовиключними діями.

ВАСУ позов задовольнив, рішення ВККС скасував. Зі скаргою ВККС звернулась до вищого судового органу.

У постанові № 800/73/17 ВС у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зазначив, що посилання суду першої інстанції на невизначеність умов продовження позивачем конкурсу є необґрунтованими, оскільки зазначені обставини не спростовують правомірності оспорюваного рішення ВККС.

Факт розслідування ГПУ кримінального провадження, у якому позивачеві вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, розцінюється ВС як порушення стосовно позивача кримінального провадження в розумінні ч. 7 ст. 84 закону «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 №1402-VIII. А неточність термінології, на яку посилається позивач, не спростовує наявність підстав у відповідача для зупинення кваліфікаційного оцінювання.

Закон і Бізнес