Делегація НААУ поінформувала Управління Верховного комісара ООН з прав людини про ризики реформи адвокатури

У Женеві делегація НААУ відвідала Управління Верховного комісара ООН з прав людини – агентство Організації Об’єднаних Націй, яке стежить за дотриманням і захистом прав людини, гарантованих Загальною декларацією прав людини.

В ході візиту члени Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ провели зустріч з повноважним представником Управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі.

До складу делегації увійшли Голова Комітету Ганна Боряк, заступник Голови Комітету Володимир Клочков, секретар Комітету Юрій Григоренко, член Богдан Єгоров.

В ході зустрічі українська сторона надала звіт про нові випадки порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності в Україні та поінформувала про подальші спроби обмеження незалежності адвокатури як конституційного інституту.

Зокрема, українська делегація доповіла про загрози прийняття парламентом України проекту закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» попри те, що антикорупційний комітет парламенту визнав даний законопроект корупціогенним. При цьому всупереч міжнародним стандартам НААУ як єдина професійна організація адвокатури була взагалі виключена з процесу проектування реформи адвокатури.

Стефано Сенсі висловив думку про те, що незалежність професії юристів  безпосередньо випливає з Загальної декларації прав людини, і неприпустимо порушувати  Міжнародні стандарти ООН професійної діяльності юриста. Відтак, ігнорування думки професійної спільноти є прямим порушенням прав адвокатів.

Основна діяльність Управління Верховного комісара ООН з прав людини полягає в захисті прав людини: надання допомоги в розробці нових стандартів в області прав людини; сприяння ратифікації договорів про права людини. Верховний комісар також повинен вживати заходів щодо серйозних порушень прав людини і робити попереджувальні дії.

Нагадаємо, до 23-ої доповіді Верховного комісара ООН з прав людини включено порушення прав адвокатів та факти нападу на Національну асоціацію адвокатів України.

31 серпня 2018 року Стефано Сенсі перебував з візитом в Україні та брав участь у конференції щодо захисту прав адвокатів. 

Прес-служба НААУ