КС визнав неконституційним мовний закон

Конституційний Суд визнав неконституційним Закон «Про засади державної мовної політики» 2012 року, яким передбачалася можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Як повідомив відділ комунікацій КС, таке рішення (№ 2-р/2018) судді КС ухвалили сьогодні, 28 лютого.

Розгляд конституційності Закону «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року № 5029–VI зі змінами за поданням 57 народних депутатів України КС розпочав ще у 2016 році.

КС, зокрема, встановив, що була порушена процедура прийняття зазначеного мовного Закону. Так, у рішенні судді зазначили, що процедура розгляду та ухвалення оспорюваного Закону відбулася за таких обставин:

– відсутність підготовленого до другого читання проекту Закону № 9073 у виді порівняльної таблиці, а також висновку комітету щодо нього під час його розгляду та ухвалення;

– включення проекту Закону № 9073 до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради без зазначення його повної назви, реєстраційного номера, редакції та ініціаторів внесення;

– відсутність обговорення проекту Закону № 9073 у другому читанні;

– позбавлення народних депутатів права на розгляд ВР поданих ними поправок та пропозицій до проекту Закону № 9073;

– перебування народних депутатів під час ухвалення проекту Закону № 9073 в місцях, які унеможливлюють особисте голосування;

– блокування народними депутатами виступаючих, фізичне перешкоджання голосуванню під час ухвалення проекту Закону № 9073 у залі засідань ВР, що завадило народним депутатам особисто голосувати;

– голосування одних народних депутатів картками інших, які знаходилися в залі засідань ВР та поза ним під час голосування за проект Закону № 9073.

Судді КС зазначили, що сукупність цих обставин вказує на те, що ВР порушила процедуру розгляду та ухвалення проекту Закону № 9073. І це є підставою для визнання Закону неконституційним.

При цьому КС зазначив, що порушено не лише конституційність процедури розгляду та ухвалення Закону, а зміст Закону не відповідає Конституції України.

Тож за рішенням КС Закон визнаний неконституційним і втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення КС.

Закон і Бізнес