НААУ звернулася до міжнародних партнерів з приводу руйнування адвокатури

Національна асоціація адвокатів України звернулася до Президента України, керівництва правоохоронних органів та парламенту, міжнародних організацій та дипломатичних представництв з приводу різкого загострення ситуації довкола адвокатури як незалежного конституційного інституту захисту прав Людини.

У заяві викладено детально події 2 серпня, коли під час засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів (КДКА) м. Києва відбулося силове захоплення приміщення НААУ. Учасниками цієї події стали народний депутат Євген Дейдей (фракція «Народний фротн»), народний депутат кількох скликань Верховної Ради Степан Хмара та представники праворадикальних організацій.

Дані дії призвели до грубого порушення громадського порядку та суттєвого порушення роботи Дисциплінарної палати КДКА м. Києва.

В результаті тиску та залякування членів КДКА м. Києва 2 серпня 2018 року Дисциплінарна палата КДКА м. Києва не змогла в рамках своїх законних повноважень прийняти рішення у дисциплінарному провадженні стосовно адвоката Андрія Мамалиги.

Подібні ситуації безкарного застосування насильства до адвокатів вже відбувалися і раніше під час з`їздів адвокатів України 2014-2015 років, силового захоплення учасників засідання Ради адвокатів України та приміщення Національної асоціації адвокатів України, внаслідок чого блокувалась діяльність органів адвокатського самоврядування.

А.Мамалига займає посаду представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, донедавна – депутата Верховної Ради України згаданої вже фракції  «Народного фронту». Свого часу Мамалига також був кандидатом на посаду омбудсмена, якого публічно підтримувала фракція Радикальної партії, оскільки він був адвокатом одного з членів РПЛ Ігоря Мосейчука. Прикметно, кандидатуру Мамалиги на посаду омбудсмена висунуло зібрання адвокатів, нелегітимно проголошене «конференцією адвокатів м. Києва», та громадська організація «Українська спілка учасників бойових дій в АТО», де він сам є засновником.

«У поточній ситуації, коли офіс Уповноваженого формується із політично заангажованих осіб із далеким від європейських стандартів розумінням прав людини, та ігнорує звернення НААУ про напади на окремих адвокатів та силові атаки на адвокатуру як конституційний інститут, стає очевидним, що партійний принцип недоречний при формуванні офісу Уповноваженого з прав людини та власне визначення кандидатів на посаду Омбудсмена», — йдеться у заяві.

НААУ закликає надати негайну та всебічну допомогу у відновленні прав та гарантій адвокатів, передбачених чинним законодавством України та міжнародними договорами, відновленні конституційних прав людини в Україні на професійну правничу допомогу та захист.

«ЗіБ»