Неправдиві твердження офісу Омбудсмена про незаконну транскордонну передачу персональних даних у ВША є способом тиску на суд

Сьогодні офісом Омбудсмана України було опубліковано повідомлення про нібито порушення Вищою школою адвокатури Національної асоціації адвокатів України приписів законодавства у сфері захисту персональних даних. НААУ наголошує, що подібні повідомлення зі сторони офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є провокаційними та мають на меті підірвати авторитет НААУ.

Так, у жовтні 2019 року Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було проведено  перевірку додержання ВША НААУ законодавства у сфері захисту персональних даних. За результатами перевірки Секретаріатом було складено акт перевірки, протокол про адміністративне правопорушення та припис про усунення порушення, якими встановлено, що ВША НААУ порушує законодавство у сфері захисту персональних даних.

Не погоджуючись із висновками Омбудсмана України, ВША НААУ звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про скасування вищевказаного припису. Наразі розгляд справи триває. Поміж тим, Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 5 лютого 2020 року судом було зупинено дію припису до набрання законної сили рішенням у справі про оскарження припису.

НААУ підкреслює, що дію припису було зупинено відповідно до ухвали суду, яка набрала законної сили. Відтак, ВША НААУ з урахуванням вимог ст. 129-1 Конституції України, ст. 156 Кодексу адміністративного судочинства України, виконала вимоги суду. На думку НААУ твердження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, що права людини і надалі порушуються – не відповідає дійсності.

Принагідно повідомляємо, що Постановою Подільського районного суду міста Києва від 7 лютого 2020 року, за наслідками розгляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності Директора ВША НААУ за недотримання вимог законодавства про захист персональних даних, було закрито провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу правопорушення.

НААУ зазначає, що будь-які твердження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про незаконну транскордонну передачу персональних даних до РФ та Німеччини і, як наслідок, порушення прав і свобод людини і громадянина невідповідають дійсності і є недопустимими до моменту винесення остаточного рішення у справі. Більше того,  офіс Омбудсмана України вдається до цілеспрямованого поширення недостовірної інформації стосовно ВША НААУ.

Національна асоціація адвокатів України вважає подібні повідомлення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини маніпулятивними, а відтак, готує відповідний позов про спростування недостовірної інформації, а також ставитиме питання про притягнення до відповідальності осіб, які поширюють таку інформацію.

НААУ планує звернутися із запитами до компетентних органів щодо проведення розслідування стосовно осіб, які ініціюють незаконні дії в офісі Омбудсмана України, за наслідками якого винних осіб буде притягнуто до відповідальності.

Окремо зазначаємо, що факт звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі скаргою до ВРП у зв’язку з ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення позову, НААУ розцінює як тиск на суд.

Пресслужба НААУ