Покращити законопроект 9055 шляхом доопрацювання після першого читання неможливо — Валентин Гвоздій

Законопроект №9055 ”Про адвокатуру та адвокатську діяльність” №9055 суперечить принципам незалежності адвокатської професії, а доопрацювання його за результатами першого читання в парламенті не забезпечить необхідних змін по суті.Про це заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій заявив в ефірі телеканалу НТА у Львові.

Для того, щоб до другого читання прибрати всі неузгодженості, потрібно було грати в чесну гру на стадії розробки цього проекту. Потрібно було запросити адвокатів і сторони знайшли би компроміс”, – сказав Валентин Гвоздій, відповідаючи на запитання про можливість виправлення тексту за результатами першого читання. За його словами, якщо законопроект буде внесений в зал, його не можна підтримувати взагалі.

Валентин Гвоздій нагадав, що напрацьований без участі адвокатури законопроект не пройшв Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції. 21 листопада документ визнано коорупціогенним, внаслідок чого його не рекомендовано до схвалення у ВР (УТОЧНИТИ). 22 листопада профільний Комітет з питань правової політики та правосуддя не зміг прийняти жодного рішення стосовно законопроекту, що свідчить про небажання депутатів давати хід законопроекту 9055.

Водночас, в ніч прийняття державного бюджету вчинялися щонайменше три спроби зібрати цей Комітет та отримати будь-який його висновок, щоб одразу ж передати законопроект на голосування під ранок.

Валентин Гвоздій наголосив на тому, що законопроект 9055 суттєво обмежує права адвокатів та можливості адвокатів надавати ефективну правничу допомогу.

Законопроект 9055 направлений проти людей. Відбирати у людей захист — це не конституційно, і сьогодні не можна це робити”, – сказав заступник Голови НААУ.

Як відомо, НААУ наполягає на тому, що законопроект №9055 та альтернативні проекти закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” мають пройти оцінку Венеціанської комісії на відповідність європейським стандартам. Адвокатура вважає, що президентський законопроект призведе до втрати інструментарію захисту прав людини в Україні та поверне адвокатуру під державний контроль.

Прес-служба НААУ