«Правила адвокатської етики повинні стати інструментом захисту адвоката» – Андрій Циганков

«Правила адвокатської етики повинні стати інструментом захисту адвоката» – адвокат Андрій Циганков під час засідання комітету адвокатської етики.

Правила адвокатської етики повинні не лише визначати відносини між адвокатами та регулювати їх поведінку, але також і бути інструментом захисту від протиправних дій зі сторони окремих посадових осіб державних органів. Про це заявив голова комітету з питань адвокатської етики Національної асоціації адвокатів України адвокат Андрій Циганков.

«Чому ми виходимо з того, що Правила адвокатської етики – це винятково для адвокатів? Ми регулярно фіксуємо порушення етичного характеру зі сторони слідчих, прокурорів, суддів, інших представників держави. Наприклад, коли на декілька годин затримується початок судового засідання, або ж коли слідчі чи прокурори дозволяють собі відверто неетичну поведінку по відношенню до захисника. Правила адвокатської етики можуть і повинні стати інструментом для захисту прав адвоката і в цьому контексті», – зазначив голова комітету, адвокат Андрій Циганков.

Також на засіданні серед інших було обговорено питання формування недобросовісної практики отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Зокрема, члени комітету дійшли згоди звернутися до Національної асоціації адвокатів України, регіональних рад адвокатів та кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури із пропозицією вивчити це питання та прийняти відповідне рішення.

«Має місце практика складання кваліфікаційного іспиту претендентами на отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю у регіонах, в яких вони в дійсності не проживають, працюючи в цей же час на умовах повного робочого дня в іншому регіоні», – підкреслив адвокат Андрій Циганков.

У засіданні комітету та обговоренні питань взяли участь члени комітету, в тому числі шляхом дистанційного включення, а також голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва Ігор Орлов.

Прес-служба НААУ