При розірванні договору з ініціативи клієнта адвокату має бути виплачений гонорар за уже надані послуги – роз’яснення РАУ

Рада адвокатів України надала роз’яснення щодо деяких питань гонорару адвоката, у відповідь на лист адвоката Богачової.

15 листопада 2019 року РАУ ухвалила роз’яснення щодо виплати гонорара у випадку розірвання договору за ініціативи клієнта. Зокрема, ст. 31 Правил адвокатської етики передбачає, що клієнт та/або особа, яка уклала договір в інтересах клієнта, має право розірвати договір з адвокатом в односторонньому порядку на умовах, передбачених договором. При цьому, клієнт та/або особа, яка уклала договір в інтересах клієнта, зобов’язаний сплатити адвокату (адвокатському бюро, адвокатському об’єднанню) гонорар за всю роботу, що була виконана (надані послуги) чи підготовлено до виконання, а також компенсувати усі витрати за цим договором.

Як наголошено у рішенні, розірвання договору про надання правової допомоги з ініціативи клієнта та/або особи, яка уклала договір в інтересах клієнта, не є показником незадовільної роботи адвоката (адвокатського бюро, адвокатського об’єднання).

Також Рада адвокатів України наголошує, що право адвоката, адвокатського бюро, адвокатського об’єднання на отримання невнесеного (недовнесеного) гонорару не залежить від результату виконання доручення, якщо інше не передбачене договором про надання правової допомоги (стаття 30 Правил).

«Рада адвокатів України зазначає, що відповідно до чинного законодавства України, клієнт не позбавлений права на одностороннє розірвання договору про надання правової допомоги та при розірванні договору в односторонньому порядку за ініціативи клієнта, клієнт має сплатити адвокату гонорар за всю виконану роботу (підготовану для виконання) і компенсувати витрати адвоката, як це передбачено договором, при цьому клієнт не несе відповідальності (договірної, матеріальної) за розірвання договору в односторонньому порядку», – ідеться у рішенні РАУ.

Рішення РАУ №147 “Про затвердження роз’яснення щодо деяких питань гонорару адвоката” від 15 листопада 2019 року опубліковано у розділі “Акти НААУ”

Пресслужба НААУ