РАУ занепокоєна гострою інформаційною кампанією з ототожнення адвоката з клієнтом

Рада адвокатів України занепокоєна гострою інформаційною кампанією, яка націлена на формування громадської думки про тотожність адвоката з клієнтом. Ідеться про заяви п’ятого Президента України Петра Порошенка та окремих народних депутатів України від 22 січня 2020 року щодо призначення заступником Держаного бюро розслідувань адвоката Олександра Бабікова.

З цього приводу Рада адвокатів України ухвалила відкрите звернення.

«Будь-які публічні заяви та заклики, які містять політичні оцінки діяльності адвокатів, навішування політичних або ідеологічних ярликів у зв’язку із справами, політичними переконаннями та посадами їхніх клієнтів, треба розцінювати як грубе порушення Конституції України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини. Такі заяви дискредитують Україну як демократичну правову державу, де кожен має право на захист, а адвокатурі гарантовано незалежність від будь-якого тиску і втручання», – ідеться у зверненні.

РАУ наголошує на тому, що законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачена пряма заборона ототожнення адвоката з клієнтом.

«Ця норма відображає міжнародні рекомендації щодо забезпечення прав адвокатів, відповідно до яких органи державної влади не мають права будь-яким чином втручатися в діяльність адвоката, повинні визнавати право адвоката відстоювати інтереси клієнта в будь-якому суді і дотримуватися заборони асоціювати адвокатів зі злочинами, політичними переконаннями або іншими справами їх клієнтів. Зокрема, заборона на ототожнення адвокатів з клієнтами встановлена Основними принципами про роль юристів ООН і є міжнародним стандартом гарантій адвокатської діяльності», – зазначено в заяві.

16 січня 2020 року Національна асоціація адвокатів України звернулася до Офісу генерального прокурора, МВС України, Національну поліцію, СБУ, НАБУ, ДБР, а також НАЗК, Ради суддів України, Верховного суду, Вищого антикорупційного суду щодо неприпустимості порушень прав адвокатів, зокрема, ігнорування заборони ототожнювати адвокатів з клієнтами. НААУ звертатиметься до правоохоронних органів з метою притягнення усіх причетних до передбаченої законом відповідальності.

Пресслужба НААУ