Європейський суд з прав людини перейшов на дистанційну роботу

Європейський суд з прав людини вживає низку виняткових заходів для реагування на безпрецедентну світову кризу в галузі охорони здоров’я, беручи до уваги останні рішення французької влади та Ради Європи.

Основна діяльність Суду буде, як правило, зберігатися, і особливо це стосується вирішення пріоритетних справ. З цією метою в рамках Суду, як правило, було встановлено дистанційний режим роботи, щоб забезпечити безперервність виконання його завдань.

Ці заходи було вжито для  розгляду термінових звернень про тимчасові заходи відповідно до правила 39 Регламенту Суду. Це правило застосовується лише тоді, коли існує неминучий ризик незворотної шкоди.

Приміщення Європейського суду з прав людини наразі не доступні для громадськості, а засідання, призначені на березень та квітень, скасовуються в очікуванні подальших рішень.

Шестимісячний термін подання заяв відповідно до статті 35 Конвенції  про захист прав людини та основоположних свобод є винятково призупиненим на один місяць, починаючи з понеділка 16 березня 2020 року.

Усі строки, відведені на розгляд справ, які наразі тривають, будуть призупинені на один місяць, починаючи з понеділка 16 березня 2020 року.

Ці нові умови роботи будуть постійно переглядатися, залежно від розвитку санітарної ситуації, щоб зробити все можливе для того, щоб Суд продовжував функціонувати, дотримуючись правил, встановлених країною учасницею.

«Наразі РСУ вжила менш кардинальних заходів. Зокрема, рекомендовано подавати клопотання про відкладення розгляду справ у зв’язку з карантинними заходами та усі необхідні документи надавати суду в електронному вигляді», – повідомив голова Комітету НААУ питань БПД Олександр Дроздов.

Рекомендації Ради суддів щодо роботи судів під час карантину можна переглянути тут.

Пресслужба НААУ